Sydämen asialla
Julkaistu Töölöläinen 25.4.2021
Uusi palvelu mahdollistaa matalamman kynnyksen hakeutua tutkimuksiin
Sydänsairauksiin erikoistunut sairaanhoitaja Jenni Komulainen perusti yrityksen, joka tarjoaa kotiin toimitettavia Holter- ja uniapneatutkimuksia, verenpaineen vuorokausirekisteröintejä sekä sydänterveyttä edistävää sydänvalmennusta ja -ohjausta.
Jenni Komulainen valitsi hoitoalan jo 20 vuotta sitten. Hän työskenteli aluksi lähihoitajana ja myöhemmin sairaanhoitajana. Hän on suorittanut myös kardiologiset täydennysopinnot ja kerännyt runsaasti kokemusta sydänpotilaiden hoitamisesta. Toukokuun alussa Komulaisen JALO Terveys yritys aloittaa toimintansa.
Keille yrityksen palvelut on suunnattu? “Asiakkaideni ikähaarukka on laaja, mutta uskoisin, että palvelujeni keskeisin kohderyhmä on keski-ikäiset ja sitä vanhemmat”, sairaanhoitaja Jenni Komulainen sanoo. Kuka tekee lausunnot mittausten tuloksista? “Ostan lausuntopalvelut erikoislääkäreiltä, kuten kardiologeilta ja keuhkolääkäreiltä.”
Komulainen kertoo, että etävastaanottona toteutettava sydänvalmennus on kunkin asiakkaan tarpeiden mukaan räätälöityä yksilöllistä kuntoutusta. Hoito on tarkoitettu sekä sydänsairaille että sairauksien ennaltaehkäisystä kiinnostuneille ihmisille, jotka haluavat tehdä elämäntapamuutoksen. “Olen tässä muutoksessa heille tukena ja oppaana. Perimälle ja rakenteellisille asioille emme voi mitään, mutta ruokavaliolla, liikunnalla, tupakoimattomuudella sekä verenpaineen ja kolesterolin hoidolla on todella iso merkitys terveydelle.”
Suomessa sydänkuntoutuksen toteuttamisessa on suuria alueellisia eroja. Sitä on paikoitellen tarjolla huonosta tai ei juuri lainkaan. “Myös kotiutus toimenpiteen jälkeen on tänä päivänä hyvin nopeaa. Perusterveydenhuollolla olisi vastuu sydänkuntoutuksen järjestämisestä, johon kuuluu mm. lääkityksessä opastaminen sekä elintapaohjaus. Mutta tämä ei toteudu kaikkialla. Tutkimusten mukaan joka neljäs sydäninfarktin sairastanut jättää kolesterolilääkkeet kokonaan hakematta, vaikka lääkkeet ovat todella tärkeä osa sepelvaltimotaudin hoitoa ja sen etenemisen estämistä. Ja Ruotsissa tehdyn tutkimuksen mukaan sydänvalmennuksen läpikäynneiden kuolleisuuus on viiden vuoden seurannassa lähes puolet pienempi kuin niillä, jotka eivät siihen osallistuneet.”
Yleinen mielikuva uniapneaa sairastavasta henkilöstä on ylipainoinen mies. “Lähes kolmasosa tautia sairastavista ovat kuitenkin normaalipainoisia ja lähes puolet heistä on naisia. Diagnoosi tuleekin usein yllätyksenä. On arvioitu, että Suomessa uniapneaa sairastaa 300 000 ihmistä, mutta vain 25%:lla sairastavista tauti on diagnosoitu. Toivon osaltani pystyväni auttamaan tämän sairauden havaitsemisessa.”
Entä kuuluvatko sydänsairaat ja uniapneasta kärsivät koronan riskiryhmiin? “Jos on vaikea uniapnea, silloin kuuluu koronan riskiryhmään. Mutta sydänsairauksia ei voida laittaa yhteen lokeroon. Karkeasti luokitellen voisi sanoa, että jos on korkea verenpaine tai sydämen vajaatoiminta, tällöin on suurentunut riski saada vakavampi koronan muoto. Ja sepelvaltimotaudissa tällainen kohonnut riski on todennäköinen”, Jenni Komulainen kertoo.
Kun nousee huoli omasta terveydestä, vastauksia halutaan yleensä nopeasti. Julkisella puolella tutkimukseen pääsyä saattaa joutua odottamaan pitkään. “ Toimitan asiakkaille palvelun kotiin; lääkärin lähetettä ei tarvita. Uniapneatutkimukset voidaan toteuttaa missä päin Suomea tahansa: asiakkaalle postitetaan tutkimuslaite ja selkeät käyttöohjeet. Myös sydänvalmennus on suunniteltu niin, että se tehdään etäpalveluna, jolloin eri puolilla Suomea asuvat ihmiset ovat helposti tavoitettavissa. Pyrin siihen, että asiakas pääsee tutkimukseen samalla tai sitä seuraavalla viikolla kun hän ottaa minuun yhteyttä. Tutkimusten toteuttaminen kotona on helppoa. Asiakkaan tarvitsee vain pitää päiväkirjaa omasta voinnistaan. Uskon, että juuri palvelun nopeus on JALO Terveyden valttikortti.”
Lähde: Töölöläinen 25.4.2021, teksti Minna Karila
Muistathan ottaa some-tilimme seurantaan. Jaamme tietoa hyvinvointi ja terveys teemoista.