Uniapnea! Minullako?

Moni suomalainen sairastaa kansantaudiksi luokiteltua uniapneaa tietämättään ja siksi vain murto-osa uniapneaa sairastavista on hoidossa. Diagnoosi uniapneasta tulee usein yllätyksenä. Hoitamatonta uniapneaa sairastavalla nukahtaminen illalla tai muulloinkaan ei ole ongelma ja tämä johtaa harhaluuloon, että nukkuminen on hyvin hallussa. Oikeasti nopea nukahtaminen kertookin vain voimakkaasta univajeesta. 

Yleisin uniapnean muoto on obstruktiivinen uniapnea. Sitä sairastavilla hengityskatkokset syntyvät kun nielun alueen lihakset rentoutuvat unen aikana ja samalla nielun kudokset painuvat kiinni aiheuttaen osittaisen tai täydellisen ylähengitysteiden tukkeuman. Pahimmillaan hengityskatkokset voivat kestää jopa yli minuutin, ja ne päättyvät tavallisesti lyhyisiin havahtumisiin, joita nukkuja itse ei välttämättä edes huomaa. 

Päiväväsymys on uniapnean tyypillisin oire. Väsymys on yleistä ja sitä ei välttämättä osata yhdistää uniapneaan.

Päiväväsymys on uniapnean tyypillisin oire. Väsymys on yleistä ja sitä ei välttämättä osata yhdistää uniapneaan.

Useat uniapneaa tietämättään sairastavat selittääkin oireitaan mitä erilaisimmilla syillä. Uniapnean oireet ovat moninaisia ja joskus vaikea yhdistää uniapneaan. Uniapnea voi olla myös täysin oireeton ja joskus oireet voivat olla hyvinkin epätyypillisiä, varsinkin naisilla.

Uniapnealle tyypillisin oire on päiväväsymys. Muisti ”pätkii” ja keskittyminen herpaantuu helposti. Naiset kuvailevat väsymystään usein uupumukseksi tai saamattomuudeksi. Voimakas kuorsaus on tavallinen uniapnean oire, mutta kaikki uniapneasta kärsivät eivät kuitenkaan kuorsaa. Muita oireita ovat muun muassa yölliset hengityskatkokset, herääminen tukehtumisen tunteeseen, levoton yöuni, suun kuivuminen, yöhikoilu, yöllinen virtsaamistarve, aamupäänsärky – ja jopa unettomuus. 

Eteisvärinän ja korkean verenpaineen taustalla saattaa olla hoitamaton uniapnea. Kohonnutta verenpainetta sairastavista yli 25 %:lla esiintyy uniapneaa.

Lähes puolet uniapneaa sairastavista on naisia.

Lähes puolet uniapneaa sairastavista on naisia.

Lähes miljoona ihmistä Suomessa sairastaa uniapneaa, ongelmana kuitenkin on, että 80% uniapneapotilaista on vielä diagnosoimatta. Unen laadun ja palautumisen vaikutus terveyteemme tulisi huomioida yhtä tärkeänä osana elämää kuin terveellinen ruoka ja liikunta. Siksi on tärkeää rohkaista hoitamatonta uniapneaa sairastavia tunnistamaan oireensa ja hakeutumaan tutkimuksiin. 

Uniapneatutkimus eli Yöpolygrafia on ainoa luotettava uniapnean diagnosointimenetelmä. Uniapnean tutkimukset toteutetaan hoitoyksiköstä riippumatta potilaan kotona luotettavasti Uniapnean rekisteröintilaitteen avulla. Tutkimuksen avulla potilas saa mahdollisen diagnoosin uniapneasta ja hänelle valitaan sopiva hoitomuoto. Oikean hoidon avulla uniapneaa sairastavan elämänlaatu kohenee huomattavasti ja riski sairastua liitännäissairauksiin (verenpainetauti, diabetes, sepelvaltimotauti) vähenee.

JALO Terveys on tehnyt uniapneatutkimuksen toteuttamisen helpommaksi kuin koskaan. Uniapneatutkimuksen helppo ja nopea saatavuus kotiin toimitettuna on JALO Terveyden valtti. Tutkimukseen pääsee jonottamatta ilman lääkärinlähetettä. Erikoislääkärit tulkitsevat uniapnearekisteröinnin ja tekevät mahdollisen diagnoosin uniapneasta.

Muistathan ottaa some-tilimme seurantaan. Jaamme tietoa hyvinvointi ja terveys teemoista.

Edellinen
Edellinen

Lahjaksi terveyttä

Seuraava
Seuraava

Sydämen asialla