Miten kahvi vaikuttaa nukkumiseen?

Suomalaiset ovat maailman johtavia kahvinjuojia ja kulutamme raakakahvia noin 12 kg henkeä kohti vuodessa. Kun puolen kilon kahvipaketista valmistetaan 60 kupillista kahvia, tulee keskimääräiseksi päiväannokseksi neljä kupillista päivässä.

kahvi-kofeiini-kahvi ja uni-kofeiini ja nukkuminen-palautuminen-kofeiinin vaikutus uneen-kahvin vaikutus uneen-tee kofeiini


Kofeiini on kahvissa ja joissakin muissa kasveissa esiintyvä kemiallinen yhdiste, joka vaikuttaa ihmisen keskushermostoon. Kahvi, tee, kola- ja energiajuomat, suklaa ja jotkin lääkkeeistä, kuten osa särky- ja flunssalääkkeitä sisältävät kofeiinia. Nykyään kofeiinia lisätään useisiin elintarvikkeisiin. Taulukossa on esitetty tuotteiden sisältämiä kofeiini määriä. (lähde: Ruokavirasto ja tuoteselosteet)

Kofeiini määrä-paljon kahvissa on kofeiinia-onko teessä kofeiinia-kahvin vaikutus uneen-

Kofeiinin määrät


Kofeiinin vaikutukset ilmaantuvat nopeasti, sillä se imeytyy ruoansulatuskanavasta vereen. Maksimivaikutus on nähtävissä jo puolen tunnin kuluttua. Vereen imeytyneen kofeiinin puoliintumisaika, eli aika joka kestää että puolet kofeiinista on poissa, on noin 5-7 tuntia tai 3-6 tuntia. Esimerkiksi jos juot kupin kahvia (kofeiinia 90–160 mg) klo 16 ja käyt nukkumaan klo 22, kofeiinia on poistunut vasta puolet eli elimistössäsi on edelleen kofeiinia mikä hyvin todennäköisesti vaikuttaa uneesi.


Kahvin ja muiden kofeiinituotteiden vaikutus uneen on kuitenkin yksilöllistä ja riippuu niiden kokonaiskulutuksesta päivän aikana. On näyttöä siitä, että ihmisten välillä on geneettisiä eroja sen suhteen, miten nopeaa heidän kofeiiniaineenvaihduntansa on.

kahvin vaikutus uneen-kofeiinin määrät-kofeiini-uni-nukahtaminen-teen kofeiini määrät-palautuinen

Kofeiini vaikeuttaa nukahtamista ja heikentää unen laatua.

Keskushermostoa kiihottavan vaikutuksen vuoksi kofeiini vaikeuttaa nukahtamista, heikentää unen laatua ja lyhentää yöunta. Vaikutuksessa uneen on kuitenkin selviä perinnöllisiä eroja.



Kofeiinin piristävä ja unenlaatua heikentävä vaikutus liittyy adenosiini-nimiseen välittäjäaineeseen, joka säätelee aivoissa uni-valverytmiä. Valveilla olon aikana adenosiinin määrä aivoissa lisääntyy ja alkaa vähitellen vaimentaa aivojen aktiivisuutta vireyden kannalta keskeisillä aivoalueilla. Runsas kofeiinin käyttö salpaa adenosiinireseptoreita. Siksi aivot pysyvät tavallista aktiivisempina eikä normaalia uneliaisuuden tunnetta illalla tule tai se viivästyy.

Mikäli unesi on pinnallista tai rauhatonta, kofeiinipitoisten tuotteiden nauttimista on hyvä välttää kello 14:n jälkeen ja huomioida kokonaiskulutus päivän aikana.

Ottamalla JALO Terveyden seurantaan saat ajankohtaisia vinkkejä parempaan hyvinvointiin:

Edellinen
Edellinen

Palauttava Hyvinvointiviikon- loppu 25-27.11.2022

Seuraava
Seuraava

Uusi vuosi - uudet lupaukset