Uusi vuosi - uudet lupaukset

Monille vuoden vaihde tuo mukanaan uudenvuodenlupaukset. Lupauksilla halutaan usein parempaa elämä ja hyvinvointia muutosten avulla. Tehtiin lupaus sitten uutena vuotena, keväällä tai syksyllä tapojen muuttaminen on yleensä haastavaa ja vaati töitä.

Voisiko tämä vuosi olla hyvinvoinnin vuosi? Miltä kuulostaisi paras versio itsestäsi? Hyvinvoinnin kohentamista, hallitusti kuormitusta, iloa ja tasapainoa, jaksamista arkeen ja työhön. Hyvinvoivalla ihmisellä on antaa enemmän myös läheisilleen.

Lupaukseen tulee olla linjassa omien arvojen ja tavoitteiden kanssa.


Lupausta tehdessä olisi tärkeä pysähtyä itsensä äärelle miettimään omia arvoja ja valintoja. Käytössä olevia toimintatapoja on hyvä havainnoida ja pohtia onko ne omien arvojen mukaisia. Pohtiminen auttaa hahmottamaan kokonaisvaltaisemmin, millaiset asiat ja arvot omassa elämässä on etusijalla. Kannattaa pohtia, kuinka huolehtii itsestä, lähiympäristöstä ja läheisistä. Elääkö itselleen keskeisten ja tärkeiden arvojen mukaisesti?



Lupauksen onnistumiseksi sen pitäisi istua omaan elämäntyyliin, sopia arkeen ja olla linjassa omien tavoitteiden kanssa. Armollinen lupaus on helpommin toteutettavissa kuin totaalinen elämäntapamuutos yhdellä kertaa. Lupausta ei tule tehdä muita varten vaan sen tulisi syntyä halusta muuttaa itse jotain. Sitoutuminen lupaukseen on tällöin helpompaa.



Isot muutokset vievät paljon energiaa, joten liian isoa palaa ei kannata kerralla haukata. Kiireinen, stressaantunut mieli vastustaa usein muutoksia ja luo ajatuksia ettei ehdi tai ei ole mahdollisuutta muutokselle. Väsyneenä ja stressaantuneena palaamme herkästi samoihin vanhoihin toimintamalleihin. Tämä onkin suurin tekijä miksi lupauksen pitäminen ei onnistu. Tässäkin yhteydessä hyvä stressin hoito korostuu. Huolehtimalla palautumisesta ja laadukkaasta unesta helpotat lupauksen / muutoksen toteuttamista.



Suomalaisten uudenvuodenlupaukset

28% Lupaus liikkua ja parantaa omaa kuntoa

15% Lupaus muuttaa ruokailutottumuksia

11% Lupaus huomioida perhe ja ystävät

9% Lupaus pudottaa painoa

8% Lupaus pitää itsestä parempaa huolta

7% Lupaus stressata vähemmän

5% Lupaus vähentää alkoholin käyttöä

5% Lupaus nukkua enemmän

4% Lupaus positiivisemmasta elämänasenteesta

3% Lupaus oppia uutta/uusi harrastus

3% Lupaus lopettaa tupakointi

3% Lupaus nauttia elämästä

Lähde: Yksi elämä, suomalaisten uudenvuodenlupaukset 2015

Miten motivaatio lupaukseen säilyy kuukautta pidemmälle? Lupauksia ei ole aina helppo toteuttaa. Liian suuri lupaus / muutos on haastavampi toteuttaa. Siksi lupaus kannattaa pilkkoa pienempiin osiin ja edetä tavoitetta kohti askel kerrallaan. Tavoitteen saavuttaminen vaatii paljon työtä, muutosta aiempiin rutiineihin, muistutuksia, arviointia sekä pieniä kannustavia palkintoja. Muutoksen matkasta olisi tärkeä tehdä kannustavaa, nauttia ja palkita itseään välietapeilla. Lupauksen sijaan voit tehdä päätöksen. Päätös kantaa sinut takapakkien yli ja auttaa pitämään motivaatiota yllä. Takapakin jälkeen olisi hyvä pysähtyä pohtimaan, mitä tavoittelee, millaista iloa muutos tuo ja miksi haluaa jatkaa.

Jos kyseessä on suurempi elämäntapamuutos ja tarvitset avuksi tukijaa ja rinnalla kulkijaa kannattaa ottaa asiantuntija avuksi. Elintapavalmennus on terveydenhuollon ammattilaisen antamaa apua ja tukea elintapojesi muutokseen.

Muista, että uusi lupaus / muutos on iloista oppimista. Ei ole niin pientä lupausta, ettei sitä kannattaisi tehdä, jos se tuntuu hyvältä ja edistää terveyttä.

Edicosin Katja Siurumaalta löytyy aiheesta hyvä blogikirjoitus Lupauksista muutokseen. Kannattaa lukea jos aihe kiinnostaa!

Muistathan ottaa some-tilimme seurantaan. Jaamme tietoa hyvinvointi ja terveys teemoista.

Edellinen
Edellinen

Miten kahvi vaikuttaa nukkumiseen?

Seuraava
Seuraava

Mitä hyvinvointianalyysi kertoo palautumisesta?